javor cukrový
Acer saccharum
sugar maple
Sapindaceae (mýdelníkovité)
Charakteristika:
Strom dorůstá okolo 25 až 30 metrů výšky s pravidelnou vejčitou, ve vyšším věku až oválnou korunou. V mládí je kmen pokrytý hladkou tmavě šedou kůrou, která se postupně okolo 20 až 30 let věku mění na šedočernou destičkovitě odlupčivou borku. Letorosty jsou lysé, červenohnědé. Lístky s 5 až 7 hrubě zubatými, špičatými laloky jsou oboustranně světlezelené, alespoň do léta částečně chlupaté, a to minimálně na hlavní žilnatině. Na podzim se listy zbarvují do žluta nebo žlutooranžova, výjimečně mohou být i oranžovohnědé. Květy se objevují před rašením listů v dubnu, mají žlutozelenou barvu a pýřité dlouhé stopky, jsou poměrně výrazné. Nažky plodů svírají ostrý úhel, plody po dozrání drží na jedincích alespoň dva týdny po odpadu listů.
V listu je javor cukrodárný velmi podobný našemu domácímu javoru mléči. Nejsnadněji jej od javoru mléče odlišíme podle toho, že jeho řapík po poranění nikdy nemléčí. Jeho pupeny jsou více protáhlé, zašpičatělé, tmavě hnědé barvy. Květní stopky jsou dlouhé a stejně jako hlavní žilnatina listů slabě chlupaté.
Stanoviště:
Druh ideálně roste ve vlhkých, nezhutněných, propustných půdách. Přirozeně se vyskytuje v druhově bohatých nížinách až podhorských lesích.
Výskyt:
Přirozený areál rozšíření je na východě Severní Ameriky. Částečně zasahuje do jihovýchodní Kanady, ve Spojených státech roste pak zhruba po Tennessee.
Tento druh byl do českých zemí introdukován roku 1885 do Královské obory.
Zajímavost:
V Americe je tento druh pěstován pro získávání mízy, která je výchozím produktem pro výrobu javorového sirupu. Míza se získává nařezáváním kmenů, ze kterých šťáva následně vytéká a je zachytávána, prýštící šťáva má pouze 2 % cukru. Sirup se zahušťuje postupným pomalým zahříváním zachycené šťávy. Nejvíce javorového sirupu se dnes vyrábí v Kanadě.