ořešák popelavý
Juglans cinerea
white walnut
Juglandaceae (ořešákovité)
Charakteristika:
Rozložitý strom dorůstající výšky kolem 20 až 25 metrů, v kultuře je často od země větvený do několika kmenů. Koruna s hrubou texturou je v dospělosti široce oválná. Kůra je zpočátku šedá a hladká, později okolo dvacátého až třicátého roku věku se mění na šedou, v dlouhých plátech rozpukanou borku. Výhony mají přehrádkovanou dřeň, jsou tlusté, v mládí žláznatě lepkavě chlupaté. Pupeny jsou drobné, šedé. Listy jsou lichozpeřené, složené z 13 až 15 dlouze kopinatých lístků, lístky mají sivozelenou barvu. V mládí jsou listy lepkavé, oboustranně chlupaté, chlupy vytrvávají zejména podél hlavní žilnatiny. Na podzim se listy mohou barvit žlutě nebo opadávají s prvními mrazy zelené. U starších exemplářů jsou výrazné samčí květy, jedná se o dlouhé zelené jehnědy vykvétající v květnu. Mezi 15. až 20. rokem začíná strom plodit. Plodem je ořech, plody – zpravidla po 3, někdy až 5 kusech – rostou na stopkách. Oříšky mají vejčitý tvar, oplodí je žlaznatě lepkavé, chlupaté, nepukavé. Vlastní ořechy mají osm ostrých nepravidelných žeber a mnoho kratších žeber mezi nimi. Skořápka plodu je poměrně silná.
Stanoviště:
Vyhovují mu nejlépe osluněná, vlhčí až občasně zamokřená stanoviště. Je však schopen růst i na vysychavých kamenitých půdách, kde ale nedosahuje velkých rozměrů a rychleji stárne.
Výskyt:
Ve východní části Severní Ameriky od jihu Kanady do USA zhruba po jih Tennessee a jih Arkansasu.
Introdukce:
Poprvé byl do českých zemí introdukován roku 1835 do Královské obory.
Zajímavost:
Oříšky jsou sladké, mají máslovitou chuť, jsou velmi dobré na pečení, často se využívají v pekařství i cukrářství, ale jsou velmi chutné i samy o sobě.