javor cukrový
Acer saccharum
Sugar maple
Sapindaceae (mýdelníkovité)
Charakteristika:
Strom dorůstá okolo 25 až 30 metrů výšky s pravidelnou vejčitou, ve vyšším věku až oválnou korunou. V mládí je kmen pokrytý hladkou tmavě šedou kůrou, která se postupně okolo 20 až 30 let věku mění na šedočernou destičkovitě odlupčivou borku. Letorosty jsou lysé, červenohnědé. Lístky s 5 až 7 hrubě zubatými, špičatými laloky jsou oboustranně světlezelené, alespoň do léta částečně chlupaté, a to minimálně na hlavní žilnatině. Na podzim se listy zbarvují do žluta nebo žlutooranžova, výjimečně mohou být i oranžovohnědé. Květy se objevují před rašením listů v dubnu, mají žlutozelenou barvu a pýřité dlouhé stopky, jsou poměrně výrazné. Nažky plodů svírají ostrý úhel, plody po dozrání drží na jedincích alespoň dva týdny po odpadu listů.
V listu je javor cukrodárný velmi podobný našemu domácímu javoru mléči. Nejsnadněji jej od javoru mléče odlišíme podle toho, že jeho řapík po poranění nikdy nemléčí. Jeho pupeny jsou více protáhlé, zašpičatělé, tmavě hnědé barvy. Květní stopky jsou dlouhé a stejně jako hlavní žilnatina listů slabě chlupaté.
Stanoviště:
Druh ideálně roste ve vlhkých, nezhutněných, propustných půdách. Přirozeně se vyskytuje v druhově bohatých nížinách až podhorských lesích.
Výskyt:
Přirozený areál rozšíření je na východě Severní Ameriky. Částečně zasahuje do jihovýchodní Kanady, ve Spojených státech roste pak zhruba po Tennessee.
Tento druh byl do českých zemí introdukován roku 1885 do Královské obory.
Zajímavost:
V Americe je tento druh pěstován pro získávání mízy, která je výchozím produktem pro výrobu javorového sirupu. Míza se získává nařezáváním kmenů, ze kterých šťáva následně vytéká a je zachytávána, prýštící šťáva má pouze 2 % cukru. Sirup se zahušťuje postupným pomalým zahříváním zachycené šťávy. Nejvíce javorového sirupu se dnes vyrábí v Kanadě.
Sugar/rock maple
Acer saccharum
Sapindaceae (soapberry family)
Description:
The trees grow up to 25 to 30 metres high with a symmetrical ovate crown, becoming oval when old. Trunks of young trees are covered with a smooth, dark grey bark which turns into a greyish-black ross at 20 to 30 years of age, which peels off in plates. Annual shoots are bald and reddish brown. Leaves with 5 to 7 coarsely serrated pointed lobes are light green on both sides, partially hairy until the summer, primarily on main venation. In the autumn, the leaves turn yellow or yellow-orange, or exceptionally orange-brown. Prominent flowers appear in April before foliation, and are yellow-green in colour and with long hairy stems. Fruit achenes are positioned at a sharp angle, and when ripe they stay on the trees for at least two weeks after the leaves fall off.
Sugar maple leaves are rather similar to our domestic Norway maple. The easiest way to distinguish it from Norway maple is that its leaf stems never give off milky sap. Its buds are more oblong, pointy, and dark brown. Flower stems are long and, as the leaves’ main venation, slightly hairy.
Stand:
The species prefers moist, loose, and permeable soils. It occurs naturally in lowland to foothill areas with a diversity of species.
Range:
The species’ natural range is in the east of North America. It spans to southeast Canada and approximately to Tennessee in the US.
This species was introduced to Bohemia in the Royal Game Preserve in 1885.
Point of interest:
The species is grown in America for harvesting sap, which is then used to produce maple syrup. The sap is obtained by cutting the trunks, from which the sap runs and is captured; the fresh sap contains only 2% sugar. The syrup is thickened by warming the sap. Canada is currently the biggest maple syrup producer.