ořešák popelavý
Juglans cinerea
Butternut tree/white walnut
Juglandaceae (ořešákovité)
Charakteristika:
Rozložitý strom dorůstající výšky kolem 20 až 25 metrů, v kultuře je často od země větvený do několika kmenů. Koruna s hrubou texturou je v dospělosti široce oválná. Kůra je zpočátku šedá a hladká, později okolo dvacátého až třicátého roku věku se mění na šedou, v dlouhých plátech rozpukanou borku. Výhony mají přehrádkovanou dřeň, jsou tlusté, v mládí žláznatě lepkavě chlupaté. Pupeny jsou drobné, šedé. Listy jsou lichozpeřené, složené z 13 až 15 dlouze kopinatých lístků, lístky mají sivozelenou barvu. V mládí jsou listy lepkavé, oboustranně chlupaté, chlupy vytrvávají zejména podél hlavní žilnatiny. Na podzim se listy mohou barvit žlutě nebo opadávají s prvními mrazy zelené. U starších exemplářů jsou výrazné samčí květy, jedná se o dlouhé zelené jehnědy vykvétající v květnu. Mezi 15. až 20. rokem začíná strom plodit. Plodem je ořech, plody – zpravidla po 3, někdy až 5 kusech – rostou na stopkách. Oříšky mají vejčitý tvar, oplodí je žlaznatě lepkavé, chlupaté, nepukavé. Vlastní ořechy mají osm ostrých nepravidelných žeber a mnoho kratších žeber mezi nimi. Skořápka plodu je poměrně silná.
Stanoviště:
Vyhovují mu nejlépe osluněná, vlhčí až občasně zamokřená stanoviště. Je však schopen růst i na vysychavých kamenitých půdách, kde ale nedosahuje velkých rozměrů a rychleji stárne.
Výskyt:
Ve východní části Severní Ameriky od jihu Kanady do USA zhruba po jih Tennessee a jih Arkansasu.
Introdukce:
Poprvé byl do českých zemí introdukován roku 1835 do Královské obory.
Zajímavost:
Oříšky jsou sladké, mají máslovitou chuť, jsou velmi dobré na pečení, často se využívají v pekařství i cukrářství, ale jsou velmi chutné i samy o sobě.
Butternut tree/white walnut
Juglans cinerea
Juglandaceae (walnut family)
Description:
Large tree attaining 20 to 25 metres in height, often branching out into multiple trunks from the ground up in artificial stands. The coarsely textured crown is a wide oval when adult. Bark is initially smooth and grey, turning into grey ross peeling in long plates around 20 to 30 years of age. Shoots have a chambered core, are thick, and sticky glandular pubescent when young. Buds are small and grey. Leaves are odd pinnate, comprising 13 to 15 long lanceolate leaflets of greyish-green colour. The leaves are sticky and pubescent on both sides when young, with the pubescence staying along main venation. In the autumn, leaves can turn yellow or fall off green with the first frost. Older specimens have prominent male flowers – long green catkins flowering in May. Trees bear fruit at age 15 to 20. Fruits are nuts, usually growing on stems in threes or up to fives. The nuts are ovate and the pericarp is sticky glandular, pubescent, and does not crack. Nut shells have eight sharp irregular ribs and multiple shorter ribs in between. The nut shell is quite strong.
Stand:
The species prefers sunny, moist to temporarily wet habitats. It can also grow in stony soil prone to drying, but it does not attain large size and ages quicker.
Range:
East part of North America, from southern Canada to southern Tennessee and Arkansas in the US.
Introduction:
It was first introduced to Bohemia in the Royal Game Preserve in 1835.
Point of interest:
The nuts are of sweet and buttery flavour and very good for baking; they are used for bakery and confectionery and are very tasty in themselves.